Työttömyys

Työttömien määrä kasvoi maaliskuussa vuoden takaisesta.

Kuukausikatsaus 
(työnvälitystilasto, KEHA-keskus)

  • Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2025 maaliskuussa 12,9 %, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.  
  • Työttömien työnhakijoiden määrän kasvu vuoden takaisesta jatkuu. Työttömiä oli maaliskuussa 6 800 enemmän kuin vuosi sitten.
  • Kokoaikaisesti lomautettuna oli 2 100 henkilöä, mikä oli 9 % vähemmän kuin vuosi sitten.
  • Nuorten työttömien määrä kasvoi 36 % vuoden takaisesta. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi 13 % ja 2549-vuotiaiden työttömien määrä lisääntyi 17 %:lla vuoden takaisesta.  Työttömiä ulkomaan kansalaisia oli 19 % enemmän kuin vuosi sitten.
  • Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 23 %:lla vuoden takaisesta.
  • Avoimia työpaikkoja oli 49 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

Työttömien työnhakijoiden määrä kääntyi Helsingissä kasvuun vuoden 2023 keväällä. Vuoden 2025 maaliskuussa kasvu jatkui ja työttömiä oli 17 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.  Työttömien miesten määrä kasvoi 15 prosenttia ja naisten 20 prosenttia. Helsingissä oli maaliskuun lopussa 46 971 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 6 838 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi 1 023 henkilöllä ja 25–29-vuotiaiden työttömien määrä 714 henkilöllä viime vuoden maaliskuusta. 25–49-vuotiaita työttömiä oli 4 069 enemmän kuin vuosi sitten. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrä lisääntyi 1 746 henkilöllä.   

Työttömiin työnhakijoihin lasketaan ilman työsuhdetta olevat työttömät ja kokoaikaisesti lomautetut. Lomautettujen osuus kaikista työttömistä työnhakijoista oli Helsingissä vuoden 2025 maaliskuussa viisi prosenttia ja koko maassa kahdeksan prosenttia. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä oli maaliskuussa 2 132 kokoaikaisesti lomautettua, mikä oli 202 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

Pitkäaikaistyöttömiä oli Helsingissä maaliskuussa 20 091, mikä oli 3 789 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömiksi luokitellaan yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleet. 

Espoossa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi 20 prosenttia, Vantaalla 15 prosenttia ja koko maassa 12 prosenttia vuoden takaisesta. 

Avoimien työpaikkojen määrä väheni vuoden takaisesta

Työllisyyspalveluihin ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingissä vuoden 2025 maaliskuun lopussa 3 434, mikä on 49 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.  Espoossa avoimien työpaikkojen määrä väheni 27 prosenttia, Vantaalla 50 prosenttia ja koko maassa 25 prosenttia vuoden takaisesta.

 

 

Työnvälitystilasto siirtyi KEHA-keskuksen vastuulle 1.3.2025 (aiemmin siitä vastasi TEM).

Työnvälitystilasto ja Työllisyyskatsaus KEHA-keskuksen vastuulle - Ajankohtaista - Työmarkkinatori(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uusimmat artikkelit

Helsingissä pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut merkittävästi koronapandemian jälkeen, ja tilanne koskettaa erityisesti yli 50-vuotiaita. Pitkäaikaistyöttömyys ei ole vain kunnille kallis taloudellinen taakka, vaan se aiheuttaa myös inhimillistä kärsimystä. Työttömyys heikentää yksilön...
Helsingin alueiden välillä on suuria eroja työttömyysasteessa, ja erot ovat jopa kasvaneet viimeisten kolmen vuoden aikana, eli koronaviruspandemiaa edeltävästä ajasta. Keskimäärin työttömyysasteet kohosivat enemmän niissä peruspiireissä, joissa työttömyyttä oli jo ennen pandemiaa enemmän. Tänä...
Entistä useampi Helsingissä työskentelevä asuu muualla kuin Helsingissä. Tämän suuntainen muutos on ollut nähtävissä kaikissa ammattiryhmissä, myös sellaisissa, joissa lähityön osuus suhteessa etätyöhön on merkittävä. Kaiken kaikkiaan Helsingissä työskentelevistä hieman alle 60 prosenttia asuu...
Helsingin työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli vuoden 2021 lopussa 11,0 prosenttia työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietojen mukaan. Työttömien työnhakijoiden määrä oli pienentynyt vuoden takaisesta yli 11 000 henkilöllä. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi...
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, millainen vaikutus työpaikan menetyksillä on helsinkiläisten todennäköisyyteen muuttaa Helsingin työssäkäyntialueelle ja muualle Helsingin työssäkäyntialueella. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, kuinka työpaikkansa menettäneiden helsinkiläisten...