Hyppää pääsisältöön

Työttömyys

Työttömien määrä kasvoi elokuussa vuoden takaisesta.

Kuukausikatsaus (TEM:n työnvälitystilasto)

  • Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2023 elokuussa 10,8 %, mikä oli 0,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.  
  • Työttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta hieman edellisiä kuukausia nopeammin. Työttömiä oli lähes 1 800 enemmän kuin vuosi sitten ja lähes 6 400 enemmän kuin ennen koronapandemiaa.
  • Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi maltillisesti. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrä kääntyi hienoiseen kasvuun.  2549-vuotiaiden työttömien määrä lisääntyi jo 8 %:lla vuoden takaisesta.  Työttömiä ulkomaan kansalaisia oli 11 % enemmän kuin vuosi sitten.
  • Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi lähes 600:lla vuoden takaisesta.
  • Avoimia työpaikkoja oli 43 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.   

Työttömien työnhakijoiden määrä kääntyi Helsingissä kasvuun huhtikuussa. Elokuussa työttömiä oli lähes viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työllisyysaste onkin Helsingissä kohonnut koronapandemiaa edeltävää tasoa korkeammaksi, on työttömiä enemmän kuin ennen pandemiaa. 

Helsingissä oli elokuun lopussa 38 093 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 1 769 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin, ja 6 382 henkilöä enemmän kuin ennen koronapandemiaa (v. 2019 elokuussa).

Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kasvoi elokuussa neljällä prosentilla ja 25–29-vuotiaiden työttömien määrä lisääntyi kahdeksalla prosentilla vuoden takaisesta, samoin 25–49-vuotiaiden työttömien määrä. Yli 50-vuotiaiden  työttömien määrä kääntyi elokuussa vajaan prosentin kasvuun.  

Työttömiin työnhakijoihin lasketaan ilman työsuhdetta olevat työttömät ja kokoaikaisesti lomautetut. Lomautettujen osuus kaikista työttömistä työnhakijoista oli Helsingissä vuoden 2023 elokuussa kolme prosenttia. 

Pitkäaikaistyöttömiä oli Helsingissä elokuussa 16 860, mikä oli 563 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömiksi luokitellaan yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleet. Hyvin pitkään työttömänä olleiden (> 3 vuotta) määrä kasvoi 1 300:lla vuoden takaisesta.

Espoossa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi kuusi prosenttia ja Vantaalla vajaan prosentin vuoden takaisesta.  Koko maan tasolla työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi neljällä prosentilla edellisvuodesta.

Avoimien työpaikkojen määrä väheni huomattavasti vuoden takaisesta

TE-toimistoon ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli Helsingissä elokuun lopussa kaikkiaan 6 941, mikä on 43 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.  Espoossa avoimien työpaikkojen määrä väheni 35 prosenttia. Vantaalla ja  koko maan tasolla työpaikkoja oli tarjolla 37 prosenttia edellisvuotta vähemmän. 

Uusimmat artikkelit

13.1.2023
Entistä useampi Helsingissä työskentelevä asuu muualla kuin Helsingissä. Tämän suuntainen muutos on ollut nähtävissä kaikissa ammattiryhmissä, myös sellaisissa, joissa lähityön osuus suhteessa etätyöhön on merkittävä. Kaiken kaikkiaan Helsingissä työskentelevistä hieman alle 60 prosenttia asuu...
23.8.2022
Helsingin työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli vuoden 2021 lopussa 11,0 prosenttia työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietojen mukaan. Työttömien työnhakijoiden määrä oli pienentynyt vuoden takaisesta yli 11 000 henkilöllä. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi...
11.3.2021
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, millainen vaikutus työpaikan menetyksillä on helsinkiläisten todennäköisyyteen muuttaa Helsingin työssäkäyntialueelle ja muualle Helsingin työssäkäyntialueella. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, kuinka työpaikkansa menettäneiden helsinkiläisten...