Mielen hyvinvointi

  • 18 prosenttia helsinkiläisistä on psyykkisesti kuormittuneita ja lähes kymmenellä prosentilla on ollut itsemurha-ajatuksia 12 edellisen kuukauden aikana.
  • Työikäisten psyykkinen kuormittuneisuus ja itsemurha-ajatukset ovat selvästi yleisempiä kuin 65 vuotta täyttäneiden. Psyykkinen kuormittuneisuus on naisilla hieman miehiä yleisempää. 

Helsinkiläisestä aikuisväestöstä 18 prosenttia on vuonna 2023 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan psyykkisesti kuormittuneita. Psyykkinen kuormittuneisuus on helsinkiläisen aikuisväestön parissa hieman yleisempää kuin koko maassa keskimäärin. Psyykkinen kuormittuneisuus on vanhempia ikäryhmiä selkeästi yleisempää työikäisillä helsinkiläisillä, joista 19 prosenttia on merkittävästi kuormittuneita. Naiset kokevat psyykkistä kuormittuneisuutta hieman miehiä enemmän. 

Psyykkiseen kuormittuneisuuteen liittyy monenlaisia sisäisiä ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen tai levottomuuteen liittyviä tunnekokemuksia sekä usein myös fyysisiä oireita, jotka heikentävät yksilön toimintakykyä ja haittaavat arkipäiväistä elämää. Se näyttäytyykin laaja-alaisesti muuta hyvinvointia ja terveyttä – esimerkiksi elämänlaatua, ihmissuhteita, onnellisuutta ja terveyden kokemusta – heikentävänä taustatekijänä.

Lähes joka kymmenennellä helsinkiläisellä on ollut itsemurha-ajatuksia edellisen vuoden aikana. Työikäisistä helsinkiläisistä peräti 11 prosentilla on ollut itsemurha-ajatuksia, kun osuus 65 vuotta täyttäneillä jää neljään prosenttiin. Sukupuolten välillä ei esiinny tilastollisesti merkitseviä eroja itsemurha-ajatuksissa. 

Teksti jatkuu kuvion jälkeen.

Mielen hyvinvointia voidaan tarkastella myös positiivisen mielenterveyden mittarilla, joka kartoittaa useita erilaisia tunteita ja ajatuksia. Vaikka psyykkinen kuormittuneisuus on Helsingissä hieman koko maata yleisempää, niin myös positiivista mielenterveyttä koetaan yleisemmin. Helsinkiläisten miesten ja naisten välillä ei indikaattorissa ole eroa, mutta 65 vuotta täyttäneet helsinkiläiset kokevat yleisemmin positiivista mielenterveyttä kuin työikäiset.

Monet taustatekijät ovat yhteydessä mielen hyvinvointiin. Ne helsinkiläiset, jotka ovat kokeneet taloudellisia haasteita, ovat selvästi muita psyykkisesti kuormittuneempia. Heistä jopa 36 prosenttia kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta, kun muista helsinkiläisistä näin kokee 12 prosenttia. Niin ikään esimerkiksi koulutustaso on yhteydessä psyykkiseen kuormittuneisuuteen ja itsemurha-ajatuksiin.  

Uusimmat artikkelit

Vaikka pääkaupunkiseudulla asuvien ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut nopeasti, heidän hyvinvoinnistaan tiedetään melko vähän. Tässä artikkelissa tarkastellaan ulkomailla syntyneiden ulkomaalaistaustaisten terveyttä ja psyykkistä kuormittuneisuutta. Pitkäaikaissairauksia ja terveysongelmiin...
Pääkaupunkiseudun asukkaiden elinoloista saadaan paljon tietoa erilaisista rekistereistä. Monet hyvinvoinnin ja terveyden kannalta olennaiset tekijät – kuten väestön koettu elämänlaatu ja elintavat – ovat kuitenkin sellaisia, ettei niistä saada tietoa rekisterien pohjalta. Tästä syystä...
Stadin HYTE-barometri on Helsingin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) sekä hyvinvointisuunnitelmatyön seurantaväline, joka kertoo mihin suuntaan helsinkiläisten hyvinvointi kehittyy sekä mitä kaupunki tekee kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Tiedot päivitetään ja...