Hyppää pääsisältöön

Matkustustavat ja lähtömaat

  • Helsinkiin tullaan pääasiassa lento- ja laivaliikenteellä. Helsinki-Vantaan lentokenttä on Suomeen suuntautuvan matkailun solmukohta.    
  • Helsingin kautta kulkevasta laivamatkailusta 70 prosenttia oli ennen pandemiaa Viron ja Suomen välistä liikennettä. Pandemian aikana Viron-liikenteen osuus oli huomattavasti suurempi.
  • Ennen pandemiaa Saksa ja Venäjä olivat tärkeimmät lähtömaat Helsingille. Vuonna 2022 Saksa on vahvistanut kärkisijaa ja Yhdysvallat on kivunnut toiseksi.

Helsinki-Vantaan lentoasema on toiminut merkittävänä solmukohtana Aasian ja Pohjois-Amerikan lentomatkailulle. Koronapandemian aikana lentoliikenne romahti, mutta on keväästä 2021 alkaen ollut jälleen tasaisessa kasvussa. Kesällä kasvu hiipui ja nyt matkustajamäärät ovat noin kolmanneksen vuotta 2019 alemmalla tasolla. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset heijastuvat kasvun hidastumiseen. 

Lentoliikenteen ohella suuri määrä laivamatkustajia saapuu Helsinkiin pääasiassa kahdesta maasta, Virosta ja Ruotsista. Koronapandemian vaikutusten johdosta laivamatkustajien määrä Viron-liikenteessä romahti. Samaan aikaan Ruotsin-liikenne väheni vielä enemmän, mikä johti Viron-liikenteen osuuden kasvuun entiseltä noin 70 prosentin tasolta lähes 90 prosenttiin.

Yöpymisillä mitattuna tärkeimpiä matkailun lähtömaita Helsingille ovat vuoden 2022 aikana olleet Saksa, Yhdysvallat, Ruotsi ja Iso-Britannia. Ennen pandemiaa sekä Japani että Kiina olivat kymmenen kärjessä, mutta pandemian aikana ja edelleen näistä maista tuleva matkailu on ollut marginaalista. Vuonna 2019 Venäjä oli Saksan jälkeen toisena. Kuluvana vuonna Venäjä on pudonnut viiden kärkimaan joukosta. 

Vain osa Suomeen matkustavista yöpyy rekisteröidyissä majoitusliikkeissä. Osa yöpyy esimerkiksi Airbnb-asunnoissa tai vastaavissa ja merkittävä osa matkailijoista ystävien, tuttavien tai sukulaisten luona. Myös päivämatkailun osuus matkailun kokonaisuudesta on huomattava. Kotimaisten matkailijoiden kohdalla muiden kuin rekisteröityjen majoitusliikkeiden osuus on ulkomaalaisia suurempi. Ylipäätään kotimainen matkailukysyntä on Helsingille erittäin tärkeää. Vuonna 2019 kotimaisten yöpymisten määrä oli puolitoistakertainen kymmenen ulkomaiden kärkimaan yöpymisiin verrattuna. Tänä vuonna kotimainen kysyntä on ennätyslukemissa, joten tämä osuus on vielä suurempi.

Uusimmat artikkelit

12.1.2023
Tapahtumien vaikuttavuutta arvioidaan useilla eri menetelmillä, joista luotettavimmat ovat yleensä työläimpiä. Tulosten uskottavuus riippuu käytössä olevien aineistojen laadusta ja avoimista laskelmista, oli kyse sitten mistä menetelmästä tahansa. Tapahtuma-alalla aineistojen laatu on usein ollut...
7.10.2022
Päättynyt kesä oli matkailun näkökulmasta monella tapaa paluuta menneeseen. Useilla mittareilla matkailu on palaamassa koronapandemiaa edeltävälle vuoden 2019 tasolle, tai mittarista riippuen on jopa ylittänyt sen. Vuosi 2022 lienee tältä erää viimeinen, mitä vielä kannattaa verrata koronakriisiä...
12.8.2022
On mahdollista, että jalkapallon Super Cup -ottelun seurauksena kaupunkiin jäi enemmän matkailutuloja kuin esimerkiksi koko kesän risteilyturismista joinakin koronapandemiaa edeltävinä vuosina.
1.6.2022
Matkailun toimintaympäristö muuttui vuonna 2020 koronapandemian takia ja nyt uudelleen Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan myötä. Koronapandemia ei ole vielä ohi, joten nyt kahden erillisen kriisin vaikutukset sekoittuvat toisiinsa. Poikkeuksellisten olojen vuoksi erilaisia kaupunki-ilmiöitä kuten...
17.3.2022
Matkailun kysynnän romahtaminen koronapandemian aikana on osunut kipeimmin suuriin kaupunkeihin ja kaupunkiseutuihin. Lähiseuduilta ja kotimaasta syntyvästä kysynnästä ei ole ollut korvaamaan vähiin käyneitä ulkomaisten matkailijoiden vierailuja ja työmatkailua. Kevään 2022 koittaessa näyttää...
9.3.2022
Helsinki Biennaali järjestettiin ensimmäistä kertaa 12.6.–26.9.2021 Vallisaaressa. Tapahtuma esitteli 41 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa. Tapahtuma aikana Vallisaaressa vieraili 148 000 kävijää. Koska biennaali oli yksi Helsingin kaupunkistrategian 2017–...