Hyppää pääsisältöön

Yritys- ja toimialarakenne

Helsingissä työskennellään useammin suurissa yrityksissä kuin muualla Suomessa keskimäärin. 

  • Helsinki on Suomen suurin yritystoiminnan keskus.
  • Noin 87 prosenttia Helsingissä toimivista yrityksistä on alle viiden hengen yrityksiä, mutta näiden osuus kaikkien yritysten yhteenlasketusta henkilöstömäärästä on vain noin 12 prosenttia ja liikevaihdosta 29 prosenttia.
  • Väestökeskittymissä ja suurissa kaupungeissa kuten Helsingissä toimii tyypillisesti monia suuria palvelualan työnantajia.

Helsingissä toimi 51 584 liikeyritystä vuonna 2021. Alueella sijaitsevien yritysten toimipaikkojen henkilöstömäärä oli 260 814 (laskennallinen henkilöstömäärä henkilötyövuosina) ja yritysten liikevaihto yhteensä noin 97,6 miljardia euroa. 

Miltei 98 % Helsingissä toimivista yrityksistä lukeutuu pienyrityksiin, joissa henkilöstömäärä jää alle viidenkymmenen. Alle viisi henkeä työllistäviä yrityksiä, niin sanottuja mikroyrityksiä, oli yrityskannassa 87 prosenttia vuonna 2021. Pienyritysten osuus Helsingissä toimivien yritysten henkilöstömäärästä oli 40 prosenttia ja liikevaihdosta 50 prosenttia. Kaupungin 50 388 pienyritystä työllisti 104 231 henkeä vuonna 2021. Keskimääräisessä helsinkiläisyrityksessä oli 5,1 työntekijää.  

Suurilla yksittäisillä työnantajilla on merkittävä kokonaisvaikutus Helsingin elinkeinoelämään, ja Helsingissä onkin muuta maata tavanomaisempaa työskennellä vähintään 50-henkisen yrityksen palveluksessa. Vähintään 50 henkeä työllistäviä yrityksiä oli 1 196 eli noin 2,3 prosenttia alueen yrityskannasta, mutta niissä työskenteli 60 prosenttia alueen työntekijöistä ja ne tuottivat noin 49,3 miljardin euron liikevaihdon vuonna 2021. 

Helsingissä sijaitsevista yrityksistä suurimmat työnantajat ovat Nordea, ABB ja HOK-Elanto. Etenkin suuret palvelualan yritykset hakeutuvat tyypillisesti väestökeskittymiin ja suurimpiin kaupunkeihin. Hallinto- ja tukipalvelutoiminta on yritysten henkilöstömäärällä mitattuna suurin toimiala. Työn välittäminen ja vuokratyön tarjonta on kaupungissa yleistä liiketoimintaa, joka nostaa toimialan henkilöstömäärää. Toinen yleinen ja nousujohteinen toimiala Helsingissä on informaation ja viestinnän toimiala. Tämän toimialan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä ohjelmistojen kehitykselle ja alaan liittyvälle konsultoinnille on suurta kysyntää.  

Uusimmat artikkelit

Auringonnousu Helsingissä. Kuva on otettu kerrostalosta ja ikkunasta näkyy silta ja toimistoja sekä merta.
3.11.2023
Pääkaupunkiseutu muodostaa Suomen suurimman talousalueen. Siellä toimii yli 20 prosenttia maan yrityksistä ja yli 30 prosenttia yksityisen sektorin henkilöstöstä. Miltei 40 prosenttia Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta kirjataan pääkaupunkiseudulle. Tässä julkaisussa käsitellään...