Hyppää pääsisältöön

Yritys- ja toimialarakenne

Helsingissä työskennellään useammin suurissa yrityksissä kuin muualla Suomessa keskimäärin. 

 

  • Helsingissä toimii reilut 81 000 yritystä.
  • Noin 81 prosenttia Helsingissä toimivista yrityksistä on alle kahden hengen yrityksiä, mutta näiden osuus kaikkien yritysten yhteenlasketusta henkilöstömäärästä on vain viisi prosenttia ja liikevaihdosta 14 prosenttia.
  • Väestökeskittymissä ja suurissa kaupungeissa kuten Helsingissä toimii tyypillisesti monia suuria palvelualan työnantajia.

Helsingissä toimi 81 143 yritystä vuonna 2022. Alueella sijaitsevien yritysten toimipaikkojen henkilöstömäärä oli 286 205 (laskennallinen henkilöstömäärä henkilötyövuosina) ja yritysten liikevaihto yhteensä noin 112,1 miljardia euroa.

Miltei 99 prosenttia Helsingissä toimivista yrityksistä lukeutuu ns. pienyrityksiin, joissa henkilöstömäärä jää alle viidenkymmenen. Pienyritysten osuus Helsingissä toimivien yritysten henkilöstömäärästä oli noin 45 prosenttia ja liikevaihdosta 46 prosenttia. Kaupungin 80 198 pienyritystä työllisti 128 227 henkeä ja teki noin 51,9 miljardia euroa liikevaihtoa vuonna 2022. Keskimääräisessä helsinkiläisyrityksessä oli 3,5 työntekijää. 

Suurilla yksittäisillä työnantajilla on merkittävä kokonaisvaikutus Helsingin elinkeinoelämään, ja Helsingissä onkin muuta maata tavanomaisempaa työskennellä vähintään 50-henkisen yrityksen palveluksessa. Vähintään 50 henkeä työllistäviä yrityksiä oli 945 eli noin 1,2 prosenttia alueen yrityskannasta, mutta niissä työskenteli 55 prosenttia alueen työntekijöistä ja ne tekivät noin 60,1 miljardin euron liikevaihdon vuonna 2022.

Etenkin suuret palvelualan yritykset hakeutuvat tyypillisesti väestökeskittymiin ja suurimpiin kaupunkeihin. Hallinto- ja tukipalvelutoiminta on yritysten henkilöstömäärällä mitattuna suurin toimiala. Työn välittäminen ja vuokratyön tarjonta on kaupungissa yleistä, joka nostaa toimialan henkilöstömäärää. Toinen yleinen ja nousujohteinen toimiala Helsingissä on informaation ja viestinnän toimiala. Tämän toimialan tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä ICT-sektori on kasvussa ja etenkin ohjelmistokehityksen henkilöstömäärät ovat lisääntyneet Helsingissä. 

Uusimmat artikkelit

Viisi nuorta aikuista istuu toimistolla kokouspöydän äärellä. Pöydällä on kaksi kannettavaa tietokonetta ja takaseinällä iso näyttö.
15.5.2024
Pääkaupunkiseudulla sijaitsee Suomen suurin ICT-sektorilla toimivien yritysten keskittymä. Alue työllistää yli puolet Suomen ICT-sektorin henkilöstöstä ja sektorin vuosittaisesta liikevaihdosta lähes 70 prosenttia syntyy pääkaupunkiseudulla. ICT-sektori on useiden taloudellisten tunnuslukujen...
Auringonnousu Helsingissä. Kuva on otettu kerrostalosta ja ikkunasta näkyy silta ja toimistoja sekä merta.
3.11.2023
Pääkaupunkiseutu muodostaa Suomen suurimman talousalueen. Siellä toimii yli 20 prosenttia maan yrityksistä ja yli 30 prosenttia yksityisen sektorin henkilöstöstä. Miltei 40 prosenttia Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta kirjataan pääkaupunkiseudulle. Tässä julkaisussa käsitellään...