Hyppää pääsisältöön

Liikenneonnettomuuksien vastapuolet

Jalankulkijoiden henkilövahinko-onnettomuuksien vastapuolista noin 65 % oli henkilöautoja ja 7 % pakettiautoja vuosina 2012–2021. Raskaiden ajoneuvojen (kuorma-autot ja linja-autot) osuus vastapuolista oli yhteensä noin 14 % . Lisäksi raitiovaunujen osuus vastapuolista oli 5 %. Polkupyörällä, mopolla ja moottoripyörällä liikkuvien osuus jalankulkijaonnettomuuksien vastapuolista oli yhteensä noin 7 %. 

Jalankulkijoiden liukastumisia, kaatumisia ja kompastumisia ei tilastoida liikenneonnettomuuksina. Jalankulkijoiden yksittäisonnettomuudet ovat merkittävästi yleisempiä kuin ajoneuvojen kanssa tapahtuneet onnettomuudet. Poliisin tilastoimat noin 80 jalankulkijaonnettomuutta vuosittain kattavat arviolta noin 80 % ajoneuvojen ja jalankulkijoiden välisistä liikenneonnettomuuksista.

Pyöräilijöiden henkilövahinko-onnettomuuksien vastapuolista noin 72 % oli henkilöautoja ja 7 % pakettiautoja vuosina 2012–2021. Raskaiden ajoneuvojen (kuorma-autot ja linja-autot) osuus onnettomuuksien vastapuolista oli noin 6 %. Lisäksi raitiovaunujen osuus onnettomuuksien vastapuolista oli 0,5 %, joka on selvästi pienempi osuus kuin raitiovaunun osuus jalankulkijaonnettomuuksissa. Polkupyöräonnettomuuksissa myös onnettomuuden vastapuoli oli polkupyörällä liikkuva noin 5 prosentissa tapauksista. Jalankulkijoiden osuus vastapuolista oli noin 4 %.

Polkupyöräilijöiden henkilövahinkoihin johtaneista onnettomuuksista poliisin aineisto kattaa arviolta vajaan viidenneksen. Polkupyöräilijöiden yksittäisonnettomuudet tulevat hyvin harvoin poliisin tietoon, auton ja polkupyörän väliset huomattavasti paremmin. Poliisi tilastoi Helsingissä pyöräilijöiden yksittäisonnettomuuksia sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välisiä onnettomuuksia noin 5–10 kpl vuodessa.