Helsingin turvallisuustutkimuksen tiedonkeruu on käynnissä. Tutkimuksen tuloksia raportoidaan vuoden 2025 aikana. Tutkimuksella selvitetään helsinkiläisten kokemuksia ja näkemyksiä kaupungin ja oman asuinalueen turvallisuudesta ja turvallisuustilanteen kehittymisestä. Tietoa hyödynnetään kaupungin viranomaisten, pelastuslaitoksen ja Helsingin poliisilaitoksen toiminnan suunnittelussa ja toimenpiteiden kohdentamisessa eri alueille. Lisäksi tutkimuksella kerätään tietoa helsinkiläisten rikoksen uhriksi joutumisesta, onnettomuuksista ja tapaturmista sekä poliisin ja pelastuslaitoksen palvelukyvystä. Kerätylle tiedolle on ominaista, että vastaavaa tietoa ei voida saada muista lähteistä, kuten viranomaistilastoista. Siksi jokainen kyselyyn annettu vastaus on erittäin arvokas.
Syksyllä 2024 toteutetaan Helsingin turvallisuustutkimuksen uusi tiedonkeruu.
Edellinen tiedonkeruu toteutettiin vuonna 2021. Siitä saadut tulokset on koottu verkossa ja painettuna ilmestyneeksi tutkimusraportiksi. Tuloksista ei voida tunnistaa vastanneita henkilöitä. Tuloksia tarkastellaan koko kaupungin ja asuinalueiden (peruspiirit) sekä väestöryhmien (sukupuoli, ikä, kieliryhmä) tasolla. Tutkimus toteutetaan kolmen vuoden välein Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisilaitoksen yhteistyönä.
Edellinen tiedonkeruu toteutettiin vuonna 2021. Siitä saadut tulokset on koottu verkossa ja painettuna ilmestyneeksi tutkimusraportiksi.
Linkki uusimpaan tutkimusraporttiin:
”Korona-aikaan en juuri ole liikkunut kaupungilla” – Helsingin turvallisuustutkimus 2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (pdf). Tutkimuksia 2023:1.
Helsingin turvallisuustutkimukseen 2024 on valittu satunnaisotannalla noin 12 000 iältään 15–79-vuotiasta helsinkiläistä. Jokaisesta Helsingin 34 peruspiiristä valitaan yhtä monta henkilöä otokseen, jolloin tutkimuksen tuloksia pystytään tarkastelemaan koko kaupunkia pienemmässä mittakaavassa, peruspiiritasolla. Turvallisuuskyselyyn on mahdollista vastata suomen ja ruotsin lisäksi englanniksi, venäjäksi, viroksi, arabiaksi ja somaliksi. Kyselyyn osallistuminen on vapaaehtoista. Osallistujien osoitetiedot on saatu Helsingin väestötietojärjestelmästä. Nämä tiedot hävitetään, kun tutkimuksen aineistonkeruu on päättynyt.
Helsingin kaupunki vastaa rekisterinpitäjänä tutkimuksen suunnittelusta, tutkimusaineiston analyysistä, tulosten raportoinnista ja tutkimusaineiston säilyttämisestä. Roidu Oy on hoitanut turvallisuustutkimuksen 2024 aineistonkeruuseen liittyviä tehtäviä Helsingin kaupungin toimeksiannosta. Roidu Oy vastaa internetkyselystä ja koostaa vastaajien kyselyssä antamista vastauksista tutkimusaineiston. Saadut vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja nimettöminä, ja niitä käytetään vain tutkimustarkoituksiin.
Helsingin kaupunki voi yksittäistapauksissa luovuttaa tutkimusaineistoa tutkimuslaitoksille ja korkeakouluille tieteellisiä ja historiallisia tutkimuksia ja selvityksiä varten. Luovutettava aineisto ei sisällä Helsingin väestötietojärjestelmästä saatuja tunnistetietoja, kuten osoitetta, eikä siitä voida tunnistaa yksittäistä vastaajaa. Tutkimusaineiston luovutus edellyttää, että luovutuksen saaja laatii tutkimussuunnitelman, josta ilmenee aineiston käyttötarkoitus. Tutkimusaineiston luovutuksesta laaditaan Helsingin kaupungin ja luovutuksen saajan välille sopimus, jossa luovutusehdot määritellään.
Tutkimukseen voivat osallistua vain otokseen valitut henkilöt. Jos olet saanut postissa kutsun osallistua turvallisuustutkimukseen, voit vastata kyselyyn internetissä tai palauttaa täytetyn kyselylomakkeen saamassasi palautuskuoressa maksutta.
Turvallisuustutkimuksen tuloksista julkaistaan verkkoartikkeleita tämän sivuston osiossa Turvallisuus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Laajemmat raportit turvallisuuskyselyn tutkimuskierrosten tuloksista löytyvät alla olevasta listasta:
”Korona-aikaan en juuri ole liikkunut kaupungilla” – Helsingin turvallisuustutkimus 2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Tutkimuksia 2023:1.
Turvallista ja rauhallista – Helsingin turvallisuustutkimus
2018 Tutkimuksia 2020:3.
Tutkimuksen toteuttamisesta vastaa Helsingin kaupunginkanslia.
Jos sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, voit ottaa yhteyttä:
Saija Benjamin, erityisasiantuntija, Helsingin kaupunginkanslia, saija.benjamin@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), 09 310 37096
Sanna Lokkila, erityisasiantuntija, Helsingin kaupunginkanslia, sanna.lokkila@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), 09 310 23 631 (virkavapaalla 1.10.–31.11.2024)
Jenni Erjansola, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, jenni.erjansola@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), 09 310 34 572 (virkavapaalla 31.12.2024 asti)
Jukka Hirvonen, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, jukka.s.hirvonen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman), 09 310 36 557.