Datainsamlingen pågår för Helsingfors trygghetsenkät. På den här sidan berättar vi mer om trygghetsenkäten. Resultatet av undersökningen kommer att rapporteras under 2025. Med hjälp av undersökningen utreds Helsingforsbornas upplevelser och synpunkter på tryggheten och utvecklingen av säkerhetsläget i staden och det egna bosättningsområdet. Informationen används av stadens myndigheter, räddningsverket och polisinrättningen i Helsingfors för att planera verksamheten och rikta åtgärder till olika områden. Undersökningen samlar också in information om brottsoffer och olyckor bland Helsingforsborna och om polisens och räddningsverkets serviceförmåga. Utmärkande för uppgifterna som samlas in är att liknande information inte kan fås från andra källor, som till exempel officiell statistik. Därför är varje svar på enkäten mycket värdefullt.
Under hösten 2024 genomförs en ny datainsamling för Helsingfors trygghetsenkät.
Den föregående datainsamlingen genomfördes 2021. Resultatet från den har sammanställts i en undersökningsrapport som finns tillgänglig online och i tryckt form. Respondenterna kan inte identifieras i resultatet. Resultatet analyseras på stadsnivå, enligt bosättningsområden (distrikt) och enligt befolkningsgrupp (kön, ålder, språkgrupp). Undersökningen genomförs med tre års mellanrum i samarbete mellan Helsingfors stad och polisinrättningen i Helsingfors.
Den föregående datainsamlingen genomfördes 2021. Resultatet från den har sammanställts i en undersökningsrapport som finns tillgänglig online och i tryckt form.
Länk till undersökningsrapporten från 2021 (på finska):
”Korona-aikaan en juuri ole liikkunut kaupungilla” – Helsingin turvallisuustutkimus 2021(Länk leder till extern tjänst) (pdf). Tutkimuksia 2023:1.
Ungefär 12 000 Helsingforsbor i åldern 15–79 år har slumpmässigt valts ut för att delta i Helsingfors trygghetsenkät 2024. Ett lika stort antal personer från vart och ett av Helsingfors 34 distrikt väljs ut för urvalet, vilket gör det möjligt att undersöka resultatet av undersökningen på mindre skala än bara staden som helhet, alltså enligt distrikt. Förutom på finska och svenska kan trygghetsenkäten besvaras på engelska, ryska, estniska, arabiska och somaliska. Det är frivilligt att delta i undersökningen. Deltagarnas adresser har hämtats ur Helsingfors befolkningsdatasystem. De uppgifterna kommer att förstöras när datainsamlingen är avslutad.
Helsingfors stad är personuppgiftsansvarig och ansvarar för planering av undersökningen, analys av forskningsmaterialet, rapportering av resultatet och förvaring av forskningsmaterialet. På uppdrag av Helsingfors stad har Roidu Oy utfört uppgifter i förbindelse med datainsamlingen för trygghetsundersökningen 2024. Roidu Oy ansvarar för webbenkäten och sammanställer forskningsmaterialet baserat på de svar som respondenterna ger. Svaren kommer att behandlas konfidentiellt och anonymt, och kommer bara användas för forskningsändamål.
I enskilda fall kan Helsingfors stad överlåta forskningsmaterialet till forskningsinstitut och högskolor för vetenskaplig och historisk forskning och utredning. Material som överlåts innehåller inga identifieringsuppgifter från Helsingfors befolkningsdatasystem, som exempelvis adresser, och det är inte möjligt att identifiera enskilda respondenter i materialet. Överlåtande av forskningsmaterialet förutsätter att mottagaren upprättar en forskningsplan som anger hur materialet ska användas. Helsingfors stad och mottagaren av forskningsmaterialet upprättar ett avtal gällande överlåtelsen av forskningsmaterialet där villkoren för överlåtelsen fastställs.
Endast de som ingår i urvalet kan delta i undersökningen. Om du har fått en inbjudan att delta i trygghetsundersökningen på posten kan du fylla i enkäten online eller fylla i pappersenkäten och kostnadsfritt skicka tillbaka den i returkuvertet du fick.
Webbartiklar om resultatet av trygghetsundersökningen publiceras under Säkerhet (Turvallisuus(Länk leder till extern tjänst)) på den här webbplatsen.
Mer omfattande rapporter om resultatet av trygghetsundersökningarna finns i listan nedan (på finska):
”Korona-aikaan en juuri ole liikkunut kaupungilla” – Helsingin turvallisuustutkimus 2021(Länk leder till extern tjänst). Tutkimuksia 2023:1.
Turvallista ja rauhallista – Helsingin turvallisuustutkimus
2018 Tutkimuksia 2020:3.
Helsingfors stadskansli ansvarar för genomförandet av undersökningen.
Om du har frågor om undersökningen kan du kontakta:
Saija Benjamin, specialexpert, Helsingfors stadskansli, saija.benjamin@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post), 09 310 37096
Sanna Lokkila, specialexpert, Helsingfors stadskansli, sanna.lokkila@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post), 09 310 23 631 (tjänstledig 1.10–31.11.2024)
Jenni Erjansola, forskare, Helsingfors stadskansli, jenni.erjansola@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post), 09 310 34 572 (tjänstledig t.o.m. 31.12.2024)
Jukka Hirvonen, forskare, Helsingfors stadskansli, jukka.s.hirvonen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post), 09 310 36 557.