Päätulokset
- Julkaisussa tarkastellut esimerkit osoittavat, että siirtoistutusten ja ekosysteemihotellien toteutuksessa on vielä haasteita. Onnistumiset uhanalaisten lajien suojelussa ovat toistaiseksi olleet harvassa.
- Tutkitun tiedon puute lajien ja elinympäristöjen ominaisuuksista on haitannut putkilokasvien siirtojen toteutusta, eikä koehankkeissa ole toteutettu riittävän pitkää seurantaa ja raportointia lajien siirron vaikutuksista.
- Lajisuojelu tarvitsee merkittävää tutkimuspanostusta populaatioekologiaan ja genetiikkaan. Lisäksi tarvitaan yhteistyötä korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista. Ympäristön hoidon luontokatoa torjuvat toimet tulee suunnitella tarkasti, tutkittuun tietoon perustuen.
- Korkeasaari on maailmanluokan eläinlajien suojelun asiantuntija (Ville Vepsäläinen, luku 4.1.).
- Kaupunkien puistot ja pihat muodostavat mahdollisuuden lajisuojeluun.
Lajisuojelun tueksi tarvitaan tutkimusta
Lajisuojelun parhaat keinot liittyvät edelleen paikallisten populaatioiden suojeluun elinympäristössään ja elinympäristöjen ennallistamiseen. Helsingissä tässä auttaisi päivitetty putkilokasvikartoitus. Kaupunkisuunnittelun verkostotyötä auttaisi lisäksi metapopulaatiomenetelmin tehty laikkujen hyönteiskolonisaatioiden tutkimus ja lajiekologinen tiedonkeruu ympäristövaatimuksista ja kasvupaikoista.
Vihersektori ja kansalaiset yhteistyöhön
Puistojen kasvivaroilla, yksityisillä pihoilla ja viljelijöillä, sekä koko vihersektorilla on mahdollisuus selvittää ja suojella uhanalaisia ja varsinkin hyötykasveja kestävästi, sekä olla kehittämässä uusia suojelukeinoja julkisille ja yksityisille kasvupaikoille. Kansalaisia tarvitaan avuksi kartoittamaan niin puistojen kuin tonttien uhanalaisia lajeja, ja torjumaan vieraslajeja.
Julkaisu tarkentaa ekologisen kompensaation julkaisua (Vähä-Piikkiö 2021).