Helsinkiin muuttaneiden taustat

  • Helsingissä on monesta syystä Suomeen muuttaneita. Useampi kuin joka kolmas on tullut Suomeen työn tai opiskelun perusteella.
  • Helsinki on saanut ulkomaalaistaustaisesta väestöstä muuttovoittoa myös Suomen sisällä, mutta toisaalta menettänyt ulkomaalaistaustaisia Espooseen ja Vantaalle.
  • Tyypillisiä ulkomaalaistaustaisten taustamaita Helsingissä ovat Viro ja Venäjä/Neuvostoliitto. Lisäksi Suomeen on muutettu paljon Aasian eri maista.

Suomeen ja Helsinkiin on muutettu monista eri syistä. MoniSuomi-tutkimuksen mukaan reilu viidesosa Helsingin ulkomailla syntyneistä ulkomaalaistaustaisista oli muuttanut Suomeen työperusteisesti. Pakolaisperusteisesti tulleiden tai heidän perheenjäsentensä osuus oli niin ikään noin viidennes. Opiskeluperusteisesti tulleita oli noin kymmenesosa kaikista. Kaiken kaikkiaan perhesyyt ovat suurin yksittäinen maahanmuuton peruste, koska puolisoita ja lapsia on tullut myös työn tai opiskelun vuoksi muuttaneina, inkerinsuomalaisten perheenjäseninä sekä suomalaistaustaisten puolisoina.

Osasyy ulkomaalaistaustaisten määrän kasvuun Helsingissä on se, että myös alun perin muualle maahan tulleita on muuttanut Suomen sisäisesti pääkaupunkiseudulle. Kaikkien Uudenmaan ulkopuolisten maakuntien osalta Helsinki on viime vuodet saanut muuttovoittoa ulkomaalaistaustaisesta väestöstä. Pääkaupunkiseudun sisäisessä muutossa Helsinki on puolestaan menettänyt ulkomaalaistaustaista väestöä Espooseen ja Vantaalle.

Ulkomaalaistaustaisten helsinkiläisten yleisimmät taustamaat on esitetty alla näkyvässä kartassa. Laajemman maahanmuuton ensi vaiheessa 1990-luvulla Helsinkiin saapui muuttajia etenkin entisestä Neuvostoliitosta, myöhemmin Venäjältä ja Virosta. Neuvostoliitosta tulivat myös ensimmäiset somalialaiset turvapaikanhakijat. Viimeaikainen maahanmuutto eroaa aiemmasta niin määrällisesti kuin muuttajien taustojen suhteen. Helsinki on saanut yhä enemmän uusia asukkaita useista Aasian maista, kuten Intiasta ja Filippiineiltä. Vuonna 2022 alkaneen Venäjän hyökkäyssodan seurauksena Suomi on myöntänyt tilapäistä suojelua suurelle määrälle ukrainalaisia. Heitä asui kesällä 2024 Helsingissä noin 2 500, osin vastaanottojärjestelmän piirissä ja osin Helsingistä kotikunnan saaneina kuntalaisina. 

Uusimmat artikkelit

Tässä raportissa tarkastellaan MoniSuomi 2022 -tutkimuksen uusiin tuloksiin nojaten Suomeen muuttaneita pääkaupunkiseudulla. Raportissa keskitytään työllisyyden ja muun pääasiallisen toiminnan kysymyksiin, sosiaalisiin suhteisiin ja verkostoihin, osallisuuteen ja osallistumiseen sekä syrjinnän ja...
Uudenmaan maakunnan vieraskielisen väestön ennuste vuosille 2022–2040-raportti kokoaa yhteen pääkaupunkiseudun kaupunkien väestöasiantuntijoiden laatiman ennusteen vieraskielisen väestön tulevasta kehityksestä maakunnassa seuraavien kahdeksantoista vuoden aikana. Julkaisussa esitetään...