- Asuntojen vuokrat nousivat Helsingissä hiukan 2,5 prosentilla vuonna 2024. Nousu on suhteellisesti nopeinta keskustan ulkopuolella ja osassa lähiövyöhykkeestä, mutta korkeimpia vuokria maksetaan keskusta-alueella.
- Asuntojen keskimääräinen vuokrataso vaihtelee yleensä vähemmän kuin asuntojen myyntihinnat.
- Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kysyntä on pandemian myötä heikentynyt ja vapaana on edelleen yli merkittävästi enemmän vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja kuin pandemiaa edeltävänä aikana.
Asuntojen vuokrien kehitys on asuntojen hintakehitystä vakaampaa. Vuodesta 2015 asuntojen vuokrat ovat nousseet keskimäärin 1,5 prosentilla vuodessa. Tämä on seurausta siitä, että asuntojen vuokria voidaan lainsäädännön mukaan nostaa vain joko kerran vuodessa tai uutta vuokrasopimusta solmittaessa. Asuntojen vuokrat ovat kuitenkin nousseet kaikilla Helsingin kalleusalueilla. Kalleimpia vuokria maksetaan keskustassa ja sen tuntumassa kalleusalueilla 1 ja 2, kun taas lähiövyöhykkeellä eli kalleusalueilla 3 ja 4 vuokrat ovat matalampia. Vuokrat ovat kuitenkin nousseet suhteellisesti nopeimmin kalleusalueilla 4 ja 2. Tämä on seurausta siitä, että kalleusalueella 4 euromääräiset vuokrat ovat kaupungin pienimpiä, jolloin pienemmätkin muutokset vuokrassa vastaavat suhteellisesti suuremmasta muutoksesta. Kalleusalueella 2 puolestaan on huomattavan paljon pieniä, vuokralla olevia asuntoja sekä valtaosa Helsingin suurimmista projektialueista, jotka selittävät muuta kaupunkia nopeampaa vuokrakehitystä.
Avaa kartta: Helsingin kalleusalueet(Link leads to external service)
Asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosentilla vuonna 2024 (vuoden 2015 indeksillä mitattuna). Merkittävin vuokrien kasvu vuonna 2024 oli ARA-vuokra-asunnoissa. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat prosentilla vuonna 2024, uusien vuokrasopimusten vuokrat pysyivät edellisen vuoden tasolla. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat kuitenkin huomattavasti ARA-vuokra-asuntoja korkeammat. Edullisimpia vuokria Helsingissä maksetaan kaupungin omassa vuokra-asuntoyhtiössä, Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) asunnoissa.
Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kysyntä alkoi heiketä syksyllä 2020 koronaviruspandemian myötä, ja vuonna 2021 vapaiden tai vapautumassa olevien kohteiden määrä lisääntyi huomattavasti pandemiaa edeltäneeseen aikaan nähden. Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja oli edelleen loppuvuodesta 2024 vapaana tai vapautumassa merkittävästi enemmän kuin pandemiaa edeltävänä aikana. Tämä on pidentänyt myös vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen markkinointiaikoja.