- Asuntojen hinnat vaihtelevat Helsingissä voimakkaasti kaupungin eri osien välillä.
- Vanhojen kerrostalo- ja rivitaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta oli 5 087 euroa vuonna 2024 Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan.
- Asuntojen hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet Helsingissä 2000-luvun alusta.
Asuntokauppojen määrä kuvastaa asuntojen kysyntää Helsingissä. Kova kysyntä on ylläpitänyt puolestaan asuntojen hintojen nousua. Helsingin asuntomarkkinoille on tunnusomaista asuntojen hintojen suuri alueellinen vaihtelu. Helsingin keskustassa, rannan tuntumassa, on niukasti asuntorakentamiseen soveltuvaa maata tarjolla. Asuntojen korkea kysyntä ja niukka tarjonta keskustassa ja sen liepeillä onkin ajanut asuntomarkkinat jatkuvaan ylikysyntään. Asuntojen hinnat ovatkin nousseet tällä alueella merkittävästi yli rakennuskustannusten.
Helsingin kalleimmat asunnot ovatkin kaupungin ytimessä. Kaupunki jaetaan neljään kalleusalueeseen, ja keskusta-aluetta kutsutaan kalleusalueeksi 1. Seuraavaksi kalleimmat asunnot ovat ulommassa kantakaupungissa ja sen ympärysalueilla sijaitsevalla kalleusalueella 2, jossa myös asuntotuotanto on voimakkainta. Edullisimmilla alueilla, etenkin kalleusalueella 4, asuntojen hinnat vertautuvat Helsingin sijaan seudun pienempiin kuntiin (kuten Keski-Uudenmaan hintatasoon), joissa asuminen on huomattavasti edullisempaa. Kaiken kaikkiaan vanhojen kerrostalo- ja rivitaloasuntojen keskineliöhinta oli vuonna 2024 Helsingissä 5 087 euroa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan.
Avaa kartta: Helsingin kalleusalueet(Link leads to external service)
Asuntokaupan heikko tila on vaikuttanut Helsingissäkin asuntojen hintojen laskuun. Positiivinen hintakehitys muuttui vuonna 2022 viimeisellä neljänneksellä laskuun, joskin asuntokaupan vilkas alkuvuosi nosti koko vuoden myytyjen asuntojen hinnat aiempien vuosien tasolle. Vuonna 2023 asuntojen hinnat laskivat Helsingissä 8 prosentilla. Hintojen lasku jatkui vuonna 2024 Tilastokeskuksen ennakkotiteotjen mukaan, kun asuntojen hinnat laskivat 5 prosentilla vuoden 2010 hintatasoon nähden. Hintojen laskua voidaan pitää merkittävänä siihen nähden, että hintojen laskua edeltävinä koronavuosina nähtiin vastaava hintojen ja vuodesta 2011 lähtien asuntojen hinnat ovat nousseet kahdella prosentilla vuodessa (myös viimeiset vuodet huomioituna).
Asuntojen hinnat ovat kuitenkin yli kaksinkertaistuneet vuoden 2000 hintatasosta, ja hintakehitys on ollut huomattavasti nopeampaa kuin muualla Suomessa. Asuntojen hintakehitys on toisaalta eriytynyt Helsingissä ja on erityisesti seurausta keskusta-alueen eli kalleusalueen 1 hintojen merkittävästi lähiövyöhykettä nopeammasta kasvusta, eikä kalleusalueen 2 hintakehitys jää juurikaan siitä jälkeen. Lähiövyöhykkeen kalleusalueilla 3 ja 4, asuntojen hintojen nousu on ollut hitaampaa. Asuntojen hintojen lasku ei myöskään ole jakautunut tasan kaupungin eri kalleusalueiden välillä. Vuonna 2024 Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kalleusalueiden 3 ja 4 asuntojen hinnat laskivat 6 prosentilla, kun taas kalleusalueella 1 asuntojen hinnat laskivat 3 prosentilla ja kalleusalueella 2 ne laskivat 4 prosentilla.