Onnellisuus

  • 45 prosenttia helsinkiläisistä kokee itsensä onnelliseksi suurimman osan ajastaan. Osuus on hieman koko maata pienempi.
  • Miesten ja naisten onnellisuuskokemuksessa ei ole eroa. Sen sijaan 55–74-vuotiaat kokevat itsensä nuorempia ja vanhempia ikäryhmiä onnellisemmaksi.
  • Myönteinen kokemus oman toimeentulon riittävyydestä on yhteydessä onnellisuuden kokemukseen.

Helsinkiläisistä 20 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä 45 prosenttia kokee itsensä onnelliseksi suurimman osan ajastaan. Helsinkiläisten onnellisuuden kokemus on alemmalla tasolla kuin koko maassa keskimäärin, mutta pääsääntöisesti samalla tasolla kuin muualla pääkaupunkiseudulla.  

Siirry käsitteet ja määritelmät -sivulle: Onnellisuus

Helsingissä on väestöryhmittäisiä eroja onnellisuuden kokemuksessa. Ikäryhmistä 55–74-vuotiaat ovat onnellisempia kuin 20–54-vuotiaat tai yli 75-vuotiaat. Lisäksi koetulla toimeentulolla on selkeä yhteys onnellisuuden kokemukseen. Toimeentulonsa hyväksi kokevista runsas puolet kokee itsensä onnelliseksi. Vastaavasti vain alle kolmannes niistä helsinkiläistä, jotka kokevat toimeentulonsa haastavaksi, tuntevat itsensä onnelliseksi suurimman osan ajastaan. 

Onnellisuuden tunne heijastuu muuhun hyvinvointiin ja terveyteen laaja-alaisesti. Onnelliseksi itsensä suurimman osan ajastaan tuntevat ovat muita tyytyväisempiä ihmissuhteisiinsa, pitävät yhteyttä säännöllisemmin ystäviin ja sukulaisiin, kokevat harvemmin itsensä yksinäiseksi, määrittävät terveytensä paremmaksi ja harrastavat kuntoliikuntaa useita tunteja viikossa. Myös psyykkistä kuormittuneisuutta ja itseraportoitua masennusta esiintyy selkeästi harvemmin itsensä onnelliseksi suurimman osan ajastaan tuntevilla helsinkiläisillä.